Vienna ad Zentam servata MDCLXXXXVII
Belvedere kastély, Bécs

Belvedere kastély, Bécs

A Belvedere palotát - a pompázatos barokk kastélyt Savoyai Jenő herceg építtette magának a kor sztárépítészével, Lukas von Hildebrandttal 1714 és 1723 között. A török fenyegetettség idején Savoyai Jenő katonai szolgálatot ajánlott I. Lipót császárnak, melyet eredményesen teljesített, korának legünnepeltebb és legsikeresebb hadvezére lett.

tovább >>>


Winterpalais - Savoyai Jenő téli palotája

Winterpalais - Savoyai Jenő téli palotája


Savoyai Jenő ráckevei kastélya

Savoyai Jenő ráckevei kastélya

A török kiűzése után a barokk építészet jellegzetes formáit külföldi mesterek honosították meg az országban - vagyis barokk építészetünk kezdetei nem a hazai hagyományokhoz kapcsolódtak. Ez összefüggött azzal az építőtevékenységgel, amely a század elején indult meg az elpusztított uradalmakban. Gyakran idegen főnemesek építkeztek frissen megszerzett birtokaikon. Nem alakult ki tehát egységes művészi kép: a művek az építtetők egyéni ízlését követő egyedi alkotások.

tovább >>>


Savoyai-kastély, Bellye

Savoyai-kastély, Bellye

A késő feudális viszonyok alapvető jellemzői a törökkel vívott háborút követő események eredményei voltak Szlavoniában és Baranyában. Bár nemesi birtokok léteztek a török hódítást megelőzően is ezeken a területeken, az ország elfoglalását követően megszűntek létezni, később, az ország felszabadítását követően nem nyerték vissza jogalapjukat, hanem új, az osztrák örökös tartományokból származó nemesek lettek az új tulajdonosai ezeknek a birtokoknak, amiket a török elleni harcokban való részvételükért kaptak adományba.

tovább >>>


Schloss Hof kastély

Schloss Hof kastély

A fenséges Hof-i kastély Európa legszebb barokk épületegyüttesei közé tartozik. Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciája, a hatalmas birtok a csodálatos barokk kerttel lenyűgöző látványosság.

tovább >>>