Vienna ad Zentam servata MDCLXXXXVII
Senćanski marcipan

Senćanski marcipan

MARCIPAN a'la Senta

Marcipan je desert od badema i šećera, sa dodacima ili bez njih, oblikovan na najrazličitije načine, koji se služi samostalno ili se koristi kao punjenje, odnosno fil. Povezujemo ga sa detinjstvom, važnim datumima i praznicima. Marcipanom se iskazuje poštovanje, zahvalnost, nosi se kao poklon, ali i izjavljuje se ljubav.

Čarobna priča o senćanskom marcipanu kreće 1897. godine iz poslastičarnice porodice Longa u Kanjiži, koja se svojim recepturama ugledala na Beč i Peštu. Kasnije, okreće se i Parizu obogativši ukuse francuskom notom. Dečak Ištvan Almaši je radio kao šegrt u gvožđarskoj radnji. Miris kolača iz susedne poslastičarnice Longe ga je očarao i bez znanja svoje porodice, kradom prelazi kod majstora da uči zanat.

Nakon drugog svetskog rata dolazi do nacionalizacije i Longine radionice, posle čega pet Longinih učenika osniva udruženje poslastičara. Samo je Ištvan Almaši nastavio da se bavi marcipanom.

Ištvanov sin, Ištvan Almaši mlađi, nakon što je izučio zanat od svoga oca, otvara poslastičarnicu 1969. godine u Senti, koristeći nešto od Longine opreme i recepte starih majstora. Sticajem okolnosti, u nedostatsku badema nastaje senćanski marcipan od lešnika, oraha, kakaoa, kafe i ruma, i tu recepturu kasnije nasleđuju mlađe generacije Almašijevih.

Senćanski marcipan nema industrijsku konkurenciju, sve se radi ručno i tradicionalno. Tako je i  nastala izreka: kada pojedete ukusan slatkiš, kaže se: „Kao kod Almašija”.

Turistička organizacija opštine Senta i poslastičarnica Almaši povezali su istoriju sa poznatim ukusom Sente, tj. čuvenu Senćansku bitku sa marcipanom, koji je postao suvenir grada. 

Poslastičarnica Almaši:https://www.facebook.com/Alm%C3%A1si-146197698758256/